Het plakkerige web van schadelijk vooroordelen

We oordelen snel en hard. Soms zelfs meedogenloos. En vaker dan niet zijn we heel hard voor onszelf. We moeten aan sociale standaarden voldoen. Aan leefregels en omgangsvormen. Er zijn genoeg doelen die we willen nastreven en we hebben geleerd om dat te doen door streng te zijn voor onszelf.

Discipline, volharding en doorzettingsvermogen zijn de gouden eigenschappen als je succesvol en gelukkig wilt zijn. En als je dat allemaal niet hebt? Tja, dan valt er een hoop te oordelen.

Dit punt is erg belangrijk om te beseffen. Want oordelen zijn aangeleerde denkpatronen die voortvloeien uit verwachtingen en verplichtingen. Oordeel je eens, of maak je mee dat iemand anders oordeelt, dan onthoudt jouw brein dat als een vast label.

Gedrag A is gelijk aan oordeel B. Doe je dat vaker, dan wortelt het in je systeem als automatische reactie en is het heel moeilijk om daarvan af te komen.

Daarom is oordelen een onderdeel van ons leven geworden. Het zit heel diepgeworteld in onze mindset. Al is het psychologisch soms best handig om snel te labelen. Labels geven duidelijkheid en daardoor kan je beter beslissingen nemen. Klopt. Maar wel alleen als je iets daadwerkelijk in het heden meemaakt. Zo bewust leven we helaas niet.

Ben je eenmaal gewend om sommige labels toe te passen in je oordelen dan creëer je een verwachting in je eigen denkpatronen. Puur gebaseerd op het verleden. En zo ontstaan vooroordelen. Labels plakken voordat je iets daadwerkelijk meemaakt. Nogmaals, ook dat kan evolutionaire voordelen hebben, zoals waarborgen van je veiligheid. Alles heeft twee kanten.

Laten we nu de minder mooie kanten bekijken. Want het overgrote deel van je ongelukkige ervaringen en emoties hebben te maken met die verrekte aangeleerde en geautomatiseerde vooroordelen. Wat je verwacht komt namelijk vaak uit.

Ten eerste, vooroordelen kunnen heel sterk je sociale omgang beïnvloeden. Als iemand eenmaal iets gedaan of gezegd heeft, dan kan dat voor altijd een stempel drukken op jullie omgang. Maar ook op jouw sociale omgang in het algemeen.

Je verwachtingspatroon wordt dan: Wat voor één geldt, kan ook voor de rest gelden. Hier kan je weinig aan doen als je onbewust leeft. Jouw gedrag zal daardoor beïnvloed worden, met alle gevolgen van dien.

Maar onthoud hier: Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst!

Nu kan je niet anderen veranderen, maar je hebt wel controle over jezelf. Dus de keuze is aan jou. Ga jij je gedragen naar je eigen vooroordelen? Verander je daar niets aan, dan zal de  geschiedenis zich blijven herhalen.

En jij zou er alleen maar sterker in gaan geloven dat DAT je enige optie is voor je toekomst. Wil je het anders? Dan moet je vooroordelen OVER JEZELF onder de loep nemen.

Wat verwacht je van jezelf in die specifieke situatie?

Stel, je zou het veranderen, zou je dan gelukkiger zijn?

Waarom heb je dat tot nu toe nog niet veranderd?

Stel, dat vooroordeel zou er niet zijn. Wie zou je dan zijn?

En dan is de zet aan jou… Hoe ga je voortaan verder?!

Ten tweede, in het geval jdat jij je nu ongelukkig voelt onder de omstandigheden dan is de kans groot dat je veel negatieve vooroordelen hebt over de anderen. Maar denk er even over na… hebben die anderen daar last van? NEE, hoogstwaarschijnlijk niet.

Jij zit met de emotionele lading van jouw vooroordelen. Jij moet ermee je dag doorkomen. Het zit in jouw hoofd. Het beïnvloedt vooral jezelf. Om dat effect te verzachten, stel jezelf deze vraag als je opmerkt dat je weer verzeild bent in de donkeren bossen van vooroordelen OVER ANDEREN:

Wat heb ik eraan? Word ik er beter van?

Het antwoord is natuurlijk altijd NEE! Nu zal deze realisatie in het begint weinig effect hebben, maar dit is een belangrijk begin naar zelfcompassie.

Dit zal een teer zaadje planten in jezelf doordat je lief bent voor jezelf. Niet je denken meteen afstraffen. Merk het eerst op. Bestempel het dan als NIET NUTTIG. Je mindset kan namelijk nooit iets blijven denken als het niet goed is voor je. We zijn niet zelfdestructief aangelegd.

Merk het nog eens op. En nog eens. Jouw geloof in die mooie waarheid, dat vooroordelen vooral slecht voor jezelf zijn, zal met de tijd groeien.

Op een gegeven moment zal het je denken zelfs gaan overnemen en het nieuwe label ‘dit soort gedachten zijn niet goed voor me’ zal sneller ingrijpen in je denkproces. Deze noodrem zal het mogelijk maken om die negatieve patronen te doorbreken, met de tijd af te zwakken en uiteindelijk voorgoed te overwinnen.

Geef het tijd, wees lief voor jezelf. En dan ervaar je innerlijke vrijheid waar je zo naar verlangt.

Onthoud: Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst!

Je kan anderen niet veranderen, maar wel jezelf. Compassie en begrip voor je denkpatronen begint bij het bewustzijn. Train om jouw destructieve of gewoon vervelende vooroordelen op te sporen en bestempel ze als ‘NIET NUTTIG’.

Vertrouw op de kracht van je mindset. Je zal heerlijk verrast worden door de kracht van compassie in de vorm van een emotioneel warme deken voor je ziel.

Wil je meer weten over wat jou nu echt drijft en compleet maakt?
Als het voelt dat er iets mist… Als je gebrek ervaart aan verbinding…

Zet samen met mij de eerste stappen op de weg naar jouw eigen unieke geluk in mijn GRATIS introductiecursus

Dit is een mooie start van je hoofd naar je hart. In deze introductiecursus ervaar je de ‘missing link’ die nu onbewust je balans blokkeert. We richten ons op de juiste gedachten, gevoelens, overtuigingen en gedragingen voor een mooie hart/brein verbinding.

Ik help je de antwoorden te vinden en de inzichten te krijgen van de
7 belangrijkste ingrediënten op weg naar een zinvol bestaan. Een bestaan dat uniek en special voor jou is.  

 Schrijf je in en laat je verrassen!

Of neem een kijkje in mijn boek Mind2HeartShift, De 7 geheimen van een gelukkig leven. Deze draagt een steentje bij aan het vinden van de juiste mindset. Ga van start met de reis naar geluk en ga langs de bestemmingen zelfliefde, compassie, dankbaarheid, geloof en verantwoordelijkheid. Je leert aan de slag gaan met meditatie, visualitsatie, ademhalingstechnieken, dagelijkse oefeningen, ritualen en bijzondere Heartmath-technieken, met als doel: verbinding met jezelf en evenwicht tussen hart en hoofd om jouw leven weer in een goede flow te krijgen!

Laat hieronder een berichtje achter 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

UP Coaching
info@upcoaching.nl
Alblasstraat 20-1
1079 ZM Amsterdam

Tel: 06 46 756 111

BTW: NL002335771B71
KvK: 34368491