Het verschil tussen zelfzorg en zelfliefde

Werken aan zelfliefde… dat klinkt goed. Je hoort het overal en het klinkt inderdaad logisch. De bekende vergelijking met het zuurstofmasker die je in geval van nood eerst bij jezelf moet omdoen. Zelfliefde staat aan de basis van elk succes, elke overwinning en elke verandering. Mooi.

Maar hoe werk je aan zelfliefde? Hier ontstaat een verwarring…

De meeste aanbevelingen gaan namelijk over tijd voor jezelf nemen. Doe wat rustiger aan. Ga natuur in. Neem een kuur of lees een boek. Natuurlijk is dat allemaal fijn, maar dat is niet per definitie zelfliefde. Deze populaire tips gaan namelijk over zelfzorg. Daarmee is het meteen ook duidelijk dat het grootste verschil tussen zelfliefde en zelfzorg is het fysieke aspect. Dus fysiek acties uitvoeren ten behoeve van je verzorging. 

Rust en weldaad opzoeken, rust en weldaad genereren, rust en weldaad promoten. Natuurlijk erg belangrijk, echter het is niet zelfliefde.  Sterker nog, als je niet van jezelf houdt dan wil je geen tijd en aandacht investeren in zelfzorg. Het is dan niet nodig, niet essentieel en kost alleen maar veel moeite en misschien zelfs geld. Zelfzorg is een natuurlijke opvolging van zelfliefde. 

Wat is dan zelfliefde? Heel kort gezegd… zelfliefde is aandacht voor wie je bent. Interesse in wat jou drijft. Begrip voor jouw redenaties en acties. Zelfliefde is emotioneel, betrokken en bevlogen. Zelfliefde is geïnteresseerd en gedurfd moeilijk vragen stellen aan jezelf. En vooral geduldig en liefdevol naar de antwoorden zoeken die jou inzichten in jezelf geven. Die inzichten zijn goud waard. Die inzichten gaan voorbij datgene wat je dagelijks denkt, ze weerspiegelen wat het dagelijks leven met je doet. Zelfliefde is een bijzonder waardevolle kunst van liefdevolle zelfreflectie.

Zelfliefde is jezelf zien voor wie je bent zoals je bent, zonder kritiek.

Zelfliefde is accepteren van wie je bent, zonder een lijst met verbeteringen.

Zelfliefde is willen beschermen van wie je echt bent, niemand heeft dan recht om je te verkleinen.

Zelfliefde is zeker zijn van jouw talenten en trots zijn op elk van jouw eigenschappen. 

Zelfliefde is jouw zelfexpressie waarborgen, zonder bang te zijn wat anderen ervan vinden. 

Zelfliefde is vooral zelfkennis. En als je jezelf kent, dan ken je een waarheid die nooit door anderen aangetast kan worden. Die kennis is bevrijdend, het sterkt je aan en het geeft je onuitputtelijke motivatie om jouw leven zo in te richten zodat jij gelukkig kan zijn… precies zoals je bent. 

Zelfliefde is een kant kiezen, de kant van jezelf. Wie je echt bent. Wat je echt wilt. Wat je echt kan. Pas dan zal je ontdekken wat er mogelijk is, hoe het mogelijk is en hoe je ernaar kan handelen. 

Dus mijn vraag aan jou is: Weet je wie je ECHT bent? Begrijp je wat je ECHT wilt? Zie je wat je ECHT kan? Zelfkennis geeft jouw zekerheid, richting en kracht die jou in staat stelt om alles te bereiken en alles te veranderen.  

Neem je tijd en duik in de wondere wereld van wie je ECHT bent!

Weet dat zelfliefde te leren is, al kan het even duren. We worden niet geleerd om van onszelf te houden. Die taak is aan jou. Je moet het zelf uitvogelen, dus wees geduldig. 

Weet dat als je er bent dan zal er een hele nieuwe wereld voor je opengaan waar jij gelukkig in kan zijn, in je eigen unieke geluk! 

Wil je meer weten over wat jou nu echt drijft en compleet maakt?
Als het voelt dat er iets mist… Als je gebrek ervaart aan verbinding…

Zet samen met mij de eerste stappen op de weg naar jouw eigen unieke geluk in mijn GRATIS introductiecursus

Dit is een mooie start van je hoofd naar je hart. In deze introductiecursus ervaar je de ‘missing link’ die nu onbewust je balans blokkeert. We richten ons op de juiste gedachten, gevoelens, overtuigingen en gedragingen voor een mooie hart/brein verbinding.

Ik help je de antwoorden te vinden en de inzichten te krijgen van de
7 belangrijkste ingrediënten op weg naar een zinvol bestaan. Een bestaan dat uniek en special voor jou is.  

 Schrijf je in en laat je verrassen!

Of neem een kijkje in mijn boek Mind2HeartShift, De 7 geheimen van een gelukkig leven. Deze draagt een steentje bij aan het vinden van de juiste mindset. Ga van start met de reis naar geluk en ga langs de bestemmingen zelfliefde, compassie, dankbaarheid, geloof en verantwoordelijkheid. Je leert aan de slag gaan met meditatie, visualitsatie, ademhalingstechnieken, dagelijkse oefeningen, ritualen en bijzondere Heartmath-technieken, met als doel: verbinding met jezelf en evenwicht tussen hart en hoofd om jouw leven weer in een goede flow te krijgen!

Laat hieronder een berichtje achter 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

UP Coaching
info@upcoaching.nl
Alblasstraat 20-1
1079 ZM Amsterdam

Tel: 06 46 756 111

BTW: NL002335771B71
KvK: 34368491