Tips om uit een dip te komen

Tips om uit een dip te komen

Voorbij de angst komen en het donkere monster van machteloosheid achter me laten, is elke keer opnieuw een uitdaging als zich het fenomeen voordoet.
De laatste tijd werd ik geconfronteerd met tegenslagen op professioneel gebied en het behalen van mijn eigen doelen binnen mijn bedrijf.

Zo is een van mijn doelen om mijn boek en online loopbaanprogramma dit jaar af te krijgen. Om dit te bereiken, wil ik als basis een leuke en uitdagende parttimebaan zodat ik achter de schermen aan mijn bedrijf kan werken, zonder financiële druk en zorgen om een regelmatig inkomen. Wel wil ik voldoende uitdaging in de baan vinden en er goed voor worden beloond.

Kluts kwijt

Afgelopen jaar wist ik twee baantjes te bemachtigen die op dat moment precies in het plaatje pasten. De contractverlenging van deze banen stond per april 2016 gepland, maar de definitieve bevestiging bleef helaas uit. Afgelopen week kreeg ik te horen dat beide projecten voorlopig stoppen en dat de toekomst ervan onzeker is. Toen was ik toch even de kluts kwijt en wist niet meer wat te doen.

Somber

Ik schoot vol met vragen die nergens toe leidden en me somber stemden. Stel dat ik geen nieuwe baan zou vinden? Ineens bevond ik me in een diep gat en werd overvallen door angst dat ik er niet meer uit zou komen. De maandelijkse hormonen hielpen ook al niet echt. Best scary, zo’n moment van verstandsverbijstering.

Huildag

Gelukkig duurde de dip maar twee dagen, waarvan één echte huildag. Uit eigen ervaring wist ik dat ik mijn frequentie moest verhogen om weer in een andere modus te komen en weer in de manifestatiestaat van ‘zijn’ te komen, maar de toegang tot de blije en vreugdevolle emoties bleef twee dagen gesloten. Die positieve emoties zouden mij helpen om me op een positieve uitkomst te focussen. Ik wist het, maar slaagde er niet in. Ik kreeg de positieve mind flow niet te pakken. In een mum van tijd werd een hint naar iets positiefs alweer opgevolgd door mijn eigen ‘ja maar’.

Zon

Uiteindelijk is het me toch weer gelukt om uit het dal te klimmen en de zon weer te zien schijnen. Hoe? Dat ga ik nu met je delen zodat jij er ook je voordeel mee kunt doen.

Stap 1: Verman jezelf en kom je afspraken na.

Toen ik in mijn dip belandde, had ik een afspraak met mijn (business)coach in de agenda staan. De verleiding om hem af te zeggen, was groot, omdat ik een emotioneel wrak was en de drive even kwijt was. Ik heb me echter vermand en ben toch gegaan. Gelukkig maar, want in die sessie hebben we successen gedefinieerd en daarmee mijn negatieve aandacht verschoven. Doordat ik me ging focussen op wat wel goed ging, voelde ik me meteen beter. Deze tips geef ik mijn eigen cliënten ook altijd, maar zelf deed ik het in die tijd dat het nodig was net te weinig. Mijn coach hielp me dit te herinneren. Tevens voelde ik me gesteund - wat er ook aan bijdroeg dat het beter ging.

Stap 2: Onderneem een afleidende, ontspannende activiteit.

Ik had behoefte aan afleiding en ben op zoek gegaan naar een activiteit, eentje die mij hopelijk ook nog mooie momenten zou bieden en waar ik positieve energie uit zou kunnen halen. Twee maanden eerder had ik kaartjes gekocht voor een concert maar nu was ik moe en had ik eigenlijk geen zin in sociale interacties. Omdat ik echter wist dat de muziek energie en afleiding zou bieden, heb ik mezelf bij elkaar geraapt en ben toch gegaan. Uiteindelijk heeft dit concert een grote bijdrage geleverd aan het verhogen van mijn frequentie en het aanpassen van mijn mindset en weer een stap omhoog uit het dal betekend. Door de muziek, de afleiding en de verbinding met andere mensen kon ik weer aarden en vond ik de weg terug naar een positieve gedachtestroom. Minuscule elementen kunnen een enorm verschil maken. Het is dan ook belangrijk om weer in de space te komen.

Gewoon doen

Toevallig ontmoette ik tijdens het concert de directeur van een groot concern. Uiteraard sloeg ik meteen aan het netwerken en, vanuit de gedachtegang dat ik niets had te verliezen, heb ik meteen om een baan gevraagd. Uit het niets, ‘gewoon doen’, dacht ik. ‘Wie niet waagt die niet wint’. En natuurlijk zochten ze Duitstaligen, altijd handig.

Heft in eigen handen

Vervolgens herinnerde ik me dat juist deze daadkrachtige acties me helpen om een positieve attitude te behouden. Op het moment dat ik mogelijkheden schep en creëer, voel ik me geen slachtoffer meer en ervaar ik weer controle. Het voelt goed om het heft weer in eigen handen te nemen.

Met deze hernieuwde positieve mindset kwam ik in actie en kon het gevoel weer omarmen dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren en dus heus wel weer een nieuwe kans krijg bij een leuk bedrijf.

Kort samengevat:

 1. Zoek afleiding.
 2. Focus op wat wel goed gaat, richt je op iets anders dan de zorgen
 3. Schep mogelijkheden, bedenk oplossingen en onderneem een activiteit.
 4. Herinner je dat je alleen je mindset hoeft te shiften, om uit je dip en je slachtofferrol te komen.
 5. Soms kost het meer tijd, soms minder. Hoe vaker je leert om je mindset aan te passen, hoe makkelijker het gaat.
 6. Accepteer de situatie en probeer de moed te vinden om te veranderen wat je zelf wel kunt veranderen.

Inmiddels heb ik drie sollicitaties lopen, is mijn netwerk op de hoogte gesteld, ben ik door twee recruiters voorgesteld en heb nog enkele andere ijzers in het vuur. Het manifesteren is gelukt; nu de baan kiezen die op dit moment het best bij me past. Maar dat is weer een ander blog: Kiezen vanuit je hart - hoe doe je dat?

https://upcoaching.nl/product/workshop-abundance-overvloed/.

Heb een geweldige week en weet dat je prachtig en bijzonder bent zoals je bent. Wees het licht en breng het naar de wereld!

xoxo

M

Laat hieronder een berichtje achter 

4 Reacties

 1. Yosuef

  Mooi artikel Martina en vooral de samenvatting vind ik goed. Veel succes met je keuze!

  Antwoord
  • Martina

   Dankjewel Yousef! de keuze is al gemaakt en heeft tot nu heel goed uitgepakt. Hoe ik dat deed vertel ik nog 🙂

   Antwoord
 2. Gabriela van Gemrt

  Mooi zoals je het schrijft maar wat me helemaal treft is je keuze: slim. Je gaat voor het een (dat wat je deepdown niet helemaal wil) maar dat doe je omdat je het andere wil bereiken. En dat is nu een slimme keuze. Knap!

  Het komt gewoon goed. Nee sterker nog, het is al goed en wordt nog beter!

  Antwoord
  • Martina

   Dankjewel Gabriela, Het wordt nog beter, wacht maar op de volgende blog! 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

UP Coaching
info@upcoaching.nl
Alblasstraat 20-1
1079 ZM Amsterdam

Tel: 06 46 756 111

BTW: NL002335771B71
KvK: 34368491